Vet mer om luftvärmepumpen – 4 snabba frågor och svar
Att använda sig av värmepump för att värma upp huset är en starkt förankrad metod bland svenskarna - vi kan nämligen stoltsera med att vi står för ungefär halva den europeiska marknaden i dagsläget. Det är dock inte alla som är särskilt bekanta med värmepumparna. Detta kan vara fallet om man till exempel är ny husägare (säg en stockholmare som har köpt en sommarstuga) eller helt enkelt aldrig har reflekterat över sina driftkostnader.
För de som vill lära sig mer kommer här 4 snabba frågor och svar.
Hur funkar egentligen en luftvärmepump?
För att enklast beskriva värmepumpens grundläggande mekanik brukar man tala om att den fungerar som ett kylskåp – fast motsatt. I kylskåp pumpas värmen inifrån och kommer ut på baksidan medan en luftvärmepump gör precis tvärtom, det vill säga, pumpar värmen ur uteluften och avger den in till huset.
Vad finns det för fördelar?
Det finns många fördelar med att ha en luftvärmepump, varav en av dom är själva värmekällan. Istället för olika typer av bränslen/el är det just vanlig utomhusluft som används för att skapa värmen, och luft är som bekant gratis (och tur är väl det). Förutom att pumpen värmer huset de kallare dagarna på året, kan den även kyla huset när det blir riktigt varmt.
Tänk på dock att kostnaderna för att kyla huset sommartid kan överstiga de besparingar man gör genom att använda sig av luftvärmepump vintertid. Hur mycket man behöver kyla huset varierar såklart beroende på var man bor. Ett hus i till exempel Stockholm behöver av naturliga skäl kylas mer på sommaren än ett hus i Kiruna.
En annan fördel som inte många tänker på är att luftvärmepumpen fungerar som en slags dammsugare för inomhusluften.
Vad bör man tänka på innan köp?
Marknad för luftvärmepumpar är ganska stor och det gäller att ha koll på vad man behöver för att hitta rätt. Det bästa är att noggrant analysera dina förutsättningar och förhållanden och sedan välja pump utifrån det.
Tänk på att den numera måste installeras av en certifierad installatör – samla därför gärna flera offerter och ställ dem mot varandra.
Sparar man verkligen på det?
Hela syftet med att installera en luftvärmepump är för de allra flesta just för att sänka sina driftkostnader. Beroende på hur stort det är, kan den totala elanvändningen i ett eluppvärmt hus uppskattningsvis reduceras med mellan 6 – 10 000 kWh.
Förutsättningarna är dock väldigt olika beroende på hus - därför bör en noggrann kalkyl göras för att se hur mycket man faktiskt sparar på det.
Tips! Numera måste en värmepump installeras av en certifierad installatör – samla därför offerter från flera olika företag för att spara mer pengar. Det här är extra gynnsamt i storstäderna (Malmö, Göteborg, Stockholm) då den hårda konkurrensen kan dra ner priserna en del. Men även i kranskommuner som Södertälje eller Haninge är det värt att satsa på en värmepump.
Gör det själv!
Här hittar du många tips när du vill bygga eller ordna saker i ditt hem. Du kan till exempel få lälra dig kakla badrum, kakla toalett och kakla ett snedtak.
Andra inlägg
- Snickare i Täby har stor hantverksskicklighet
- Flexibla lastväxlarflak för olika behov
- Golvslipning på Lidingö – fräscha upp dina gamla trägolv
- Rivning i Uppsala: Effektiva och hållbara metoder
- Fastighetsskötsel i Stockholm som förändrar
- Takinspektion i Stockholm – en nödvändig åtgärd
- Persienner i Stockholm för alla rum
- Badrumsrenovering i Solna för ökad trivsel och bekvämlighet
- Lampor från ett svunnet sekelskifte
- Hantverksskickliga snickare i Örebro