Hur kaklar man?
Kakel är något som har en förmåga att höja upp ett helt kök – men det kan ocks fungera på det exakt motsatta sättet och förfula rummet i fråga. Kakel slits, färger och mönster ”går ur tiden”, det blir smutsigt, det tappar lyster och då och då så måste man, helt enkelt, byta ut kaklet och sätta upp ett nytt.
Något som leder till frågan i rubriken: hur kaklar man? Svaret för många är följande: man tar fram sin telefon, man går in på internet och väl där så googlar man plattsättare varpå man ringer efter den man hittar och betalar för dennes tjänster. så kaklar de flesta och detta behöver inte på något sätt vara fel – men är det inte väldigt tråkigt och är det inte väldigt dyrt? Vi har ett bättre förslag som ser ut som följer – kakla själv!
Kakla själv – ingen omöjlighet
Att kakla själv är svårt; men det handlar definitivt inte om något som är att anse som omöjligt. Det kräver dock att man är dedikerad uppgiften, att man är noggrann och att man är beredd på att det tar lite tid (samt är lite meckigt innan man får snits på det).
Vi fokuserar här på köket då det kommer till att kakla om på egen hand och anledningen till det är att det ofta inte handlar om en så stor yta. Ser man istället till kökets kusin – badrummet – och kakel där så handlar det om större ytor och därmed också om en större felmarginal. Att följa våder och mönster är viktigt och det finns en risk i att badrummet blir alltför övermäktigt.
Kakel är, ska vi tillägga, inte gratis och man har råd med lite svinn – men att tvingas till att göra om i ett helt badrum är både kostsamt och väldigt dumt. Där rekommenderar vi att man tar hjälp av en professionell plattsättare snarare än att kakla på egen hand. Köket då? Där är det bara att köra, tycker vi.
Kakla köket – steg för steg
- Avsätt tre stycken kvällar för projektet. En för att riva och spackla, en dag för att sätta plattorna och den tredje för att foga. Du kommer genom detta att slippa stressa och du kommer att få ett bättre resultat. Mät hur stor yta du ska kakla också och se till att räkna på hur många plattor du behöver. Se till att du har allt material och alla verktyg som krävs.
- Riv det gamla kaklet. Här brukar det räcka med att använda en mejsel och en hammare. Ibland så kan det sitta hårt och du får vara beredd att kämpa. Vissa förordar en så kallad bilmejsel som går att sätta fast på en borrmaskin med slagfunktion och visst – har du en sådan så är det bra; men du behöver definitivt inte köpa någon. Muskelkraft brukar räcka långt!
- Använd gipsbruk, putsbruk eller fix och se till att ytan bakom är slät. Har det gått sönder gipsskivor bakom så får du byta ut dessa. När det är absolut slätt så låter du allting torka.
- Blanda fixet. Här ska du vara noggrann och verkligen följa de instruktioner som står skrivna på förpackningen. Blandat och klart? Bra – då är det bara att fördela fixet med hjälp av en kam – anpassad efter det kakel du valt; fråga i butiken vilket djup som gäller på kammen! –se till att fixet fördelas jämnt över hela ytan.
- Sätt kaklet. Nu börjar det roliga – att sätta kaklet på plats. Trickset för att lyckas är att du börjar lite vid sidan av bredvidsittande platta, trycker till och därefter skjuter den i sidled mot den andra. Genom det så får varje platta lika mycket fix och fäster därmed betydligt bättre. Du kommer förmodligen att se att bitarna måste skäras och där rekommenderas att du använder en speciell (finns att hyra) maskin. Dålig syn? Testa att lägga ett snöre som du följer och som ger dig raka, snygga linjer.
- Foga: för att slippa luftbubblor så drar du fogen diagonalt över plattorna. Se till att alla mellanrum är fyllda. Avsluta med att torka av med en fuktig svamp. Upprepa till dess att det ser färdigt ut. Det sista du ska göra – när allt är torrt och snyggt – är att lägga silikon mot bänkskivan.
- Efter någon dag så kan du med fördel torka av kaklet ännu en gång. Detta med hjälp av en torr trasa och i syfte att ta bort det ”osynliga” dammet.
- Klart! Det var väl inte så himla svårt?