Slipp en fasadrenovering genom noggrant underhåll
Då fasaden på ett hus är det yttersta skyddet mot regn, snö, avgaser och smuts så är det också den som slits som allra mest. Ett slitage som kan göra att huset i fråga tappar sin färg, att sprickor uppstår samt att färgsjok lossnar. Huset i fråga blir – helt enkelt fulare ju längre tid som går och av den anledningen så måste man som husägare vara lika noggrann med skötseln av fasaden som man är med exempelvis taket och husgrunden – två andra områden som ständigt drabbas av attacker från naturen och från de avgaser som vi ständigt släpper ifrån oss.
Det som rekommenderas gällande skötseln av husets fasad är att man kanske vartannat år genomför en grundlig genomgång av hur den ser ut och att man – om inga sprickor upptäcks – kanske tvättar rent det från smuts och från avgaser som samlats. Att sprickor uppstår är i sig inget unikt och det är främst två stycken saker som man kan peka på som bakomliggande. Först och främst så handlar det om att vatten smugit sig bakom fasaden och då det under vintern blir kallat så sker en mindre explosion där fasaden är det som drabbats. Alla som exempelvis sett hur tjäle påverkar en väg kan dra klara paralleller till hur frost bakom en fasad beter sig.
Den andra orsaken till sprickor i fasaden beror på att jobbet där man lagt ut putsen inte skötts på något bra sätt. Man kanske har använt fel bruk, man kanske låtit detta torka för fort eller man kanske har vattnat lite för mycket; orsakerna är många men resultatet är i slutändan detsamma: sprickor. Som husägare så ska man dock inte vara alltför nedslagen om en spricka upptäcks då det faktiskt går att laga på egen hand och att det inte är alltför kostsamt att leja in proffs för ändamålet heller.
Det som behövs är – beroende på hus, följande: Murbruk – antingen K-bruk, C-bruk eller KC –bruk. K i det här fallet står för kalk, C för cement och KC är – naturligtvis en mix av dem båda. Vilken typ du behöver är något som återförsäljaren kan hjälpa dig med, men vanligast är kombinationen KC-Bruk. Vidare behövs hammare, murarhammare, stålborste, huggmejsel, plafondpensel, putsbräde, murslev, hink, tvättsvamp och högtryckstvätt.
Åtgärda allt vid en fasadrenovering
Det man ska veta här är att det är de mindre sprickorna som man ska ge sig på – är huset fullt av sprickor och där man måste täta samtliga så är professionell hjälp alltid att föredra. Har du exempelvis ett hus i Stockholm – många avgaser, varierande klimat och smuts – så kan det vara dags för en total fasadrenovering.
Något som naturligtvis är dyrare, men en fasadrenovering kan vara absolut nödvändig att göra. Det är – helt enkelt – svårt att på egen hand täta alla sprickor, springor och hål och få dessa täta; där kan en professionell fasadrenovering vara att föredra.
Tipset är om man ställs inför en fasadrenovering att man passar på att göra allting som man ogillar med husets yttre. Det vill säga, passa på att byta ut fönstren, byt ut hängrännor och räcken på entrén. Det är lika bra att få allting åtgärdat i samband med en fasadrenovering – oavsett om huset ligger i Stockholm eller någon annanstans i Sverige.
Andra inlägg
- Injektering för hållbara konstruktioner
- Projektledning i Göteborg för effektiva byggprojekt och renoveringar
- Snickare i Täby har stor hantverksskicklighet
- Flexibla lastväxlarflak för olika behov
- Golvslipning på Lidingö – fräscha upp dina gamla trägolv
- Rivning i Uppsala: Effektiva och hållbara metoder
- Fastighetsskötsel i Stockholm som förändrar
- Takinspektion i Stockholm – en nödvändig åtgärd
- Persienner i Stockholm för alla rum
- Badrumsrenovering i Solna för ökad trivsel och bekvämlighet