Huvudstadens vackra kvarter
I många städer kan man beundra vackra gångar och trottoarer men vem är det som lagt alla de vackra plattorna och stenarna? Hur arbetar man med plattsättning och vilka olika material finns det?
Den som någon gång har besökt gamla stan i Stockholm har säkert fascinerats över den oerhörda mängden gatsten som är lagd. Betänker man också att detta är gjort för så pass länge sedan att varje sten är huggen av en stenhuggare och varje sten är lagd en och en på sin plats och hamrad fast, så blir fascinationen ännu större.
Vart man än kommer så finns det vackra stenläggningar på gator, torg, trottoarer och gångstråk genom parker. Det är gatstenar av olika storlekar och upp till enorma marmorplattor som alla pryder sin plats och sörjer för att man går säkert och torrt om skorna. Men plattsättningar är inte enbart funktionella och vackra utan de är också minnen från tider då livet och arbetsförhållandena var annorlunda. Staden blir som ett slags utomhusmuseum för nutidens människa. Och en påminnelse om det slit som plattsättarna lagt ner på att ge staden ett långt och hållbart vägnät.
Hur man arbetar idag
Idag finns helt andra förutsättningar om man vill arbeta med plattsättning både i Stockholm och på andra platser. De allra tyngsta stenarna lyfts på plats med maskiner av olika slag som liknar truckar. Mindre plattor och gatsten använder man en mindre maskin till. Den ser lite ut som en lyftarm och kan lyfta plattor på plats en och en eller ett flertal gatstenar i ett mönster. På det sättet sparas plattsättarnas ryggar betydligt mer än på gamla tider. Men förr eller senare så hamnar plattsättaren på knäna med att göra de sista korrigeringarna eller banka stenen på plats. Då använder man rejäla knäskydd som gör underlaget mjukt för knäna och sparar på ryggarna.
Sten eller betong
De material som plattsättare arbetar med är oftast sten i hela stycken eller stenbaserade material som betong eller cement. Och de kan även skifta väldigt mycket i storlek och form från små gatstenar till stora plattor, kantsten eller avgränsare vid parkeringsplatser. Som plattsättare ska man vara kunnig i alla möjliga typer av läggningar och även kunna kapa materialet om det behövs. Favoriten hos plattsättare brukar vara marmor av något slag och i Stockholm är det många platser som är belagda med just marmor som är ett både hållbart och vackert material.
Andra inlägg
- Snickare i Täby har stor hantverksskicklighet
- Flexibla lastväxlarflak för olika behov
- Golvslipning på Lidingö – fräscha upp dina gamla trägolv
- Rivning i Uppsala: Effektiva och hållbara metoder
- Fastighetsskötsel i Stockholm som förändrar
- Takinspektion i Stockholm – en nödvändig åtgärd
- Persienner i Stockholm för alla rum
- Badrumsrenovering i Solna för ökad trivsel och bekvämlighet
- Lampor från ett svunnet sekelskifte
- Hantverksskickliga snickare i Örebro